
De Bruine Beuk van Utrecht-Oost – Bast – De Bomenpodcast
Luister hier alle afleveringen van Bast – De Bomenpodcast. We waren in Utrecht, Rotterdam, Ulvenhout, Dronten en Eindhoven.
‘De Bruine beuk van Utrecht-Oost’: Van oude bomen, de dingen die voorbij gaan. Een 180 jarige bruine beuk steelt de harten van buurtbewoners in Utrecht-Oost. De imposante boom staat eenzaam in het midden van een rotonde, maar weet zich omringd door fans. Hij wordt dagelijks gefotografeerd, er verschijnt een boek over zijn geschiedenis en hij heeft een eigen facebookpagina. Als de boom ongeneeslijk ziek blijkt te zijn krijgt hij steeds meer bezoek. Buurtbewoners en de gemeente bereiden zich voor op een afscheid en een nieuw begin. Maar hoe neem je afscheid van een gehavende boom en geeft een nieuw exemplaar troost?
‘De Schijnacacia’s van Rotterdam’: Op 29 oktober 2020 is een schijnacacia in de Vijverhofstraat in Rotterdam Noord ineens landelijk nieuws. In een poging deze boom, en 18 andere, te redden van de dood is er iemand in geklommen, onder aanmoedigend geschreeuw van een groeiende groep demonstranten. Die dag doen allerlei verhalen de ronde. Waarom moesten deze bomen het veld ruimen? Cox is geintrigeerd, en ontdekt dat er aan de kap van deze bomen, en aan het protest van de buurt, een lange weg vooraf is gegaan. En ook nadat de bomen zijn gevallen valt er genoeg te ontdekken. Over feit en fictie, bij de schijnacacia’s van Rotterdam.
‘De Troeteleik van Ulvenhout’: Wanneer een boom een of zelfs meerdere bijnamen heeft, dan weet je dat het een bijzondere verschijning moet zijn. De Troeteleik in de middenberm van de snelweg bij Ulvenhout zou zomaar de bekendste boom van Nederland kunnen zijn. Cox verdiept zich in deze aflevering van Bast in hoe deze ‘snelwegboom’ aan zijn faam komt, waarom hij zo bijzonder is én wat de toekomst hem nog zal brengen. Luister naar een kijkje achter de schermen bij een echte bomenberoemdheid.
‘De Scheve Linde van Dronten’ is een jonge polderlegende, staande op landgoed Roggebotstaete. Deze aflevering van Bast leidt je langs de geschiedenis van Flevoland, met de majestueuze, maar nog altijd jonge Scheve Linde als startpunt. Wat is recht, en wat is krom, in het door mensenhanden gemaakte polderparadijs? Elianne gaat via een voormalige boomkwekerij, een polderbos, langs lange lindenlanen en een glooiend park in Lelystad op zoek naar het antwoord. Ga met haar mee door het land van rechte lijnen – en verrassende wendingen.
Onze pilotaflevering ‘De Treurwilg van Woensel’ gaat over een doodgewone boom op een niet zo normale plek. Deze boom heeft zoveel gekost, dat hij ook wel de duurste boom van Nederland genoemd wordt. Een ware overlever, deze wilg in Eindhoven, de allereerste boom waarover je hoort in Bast. Cox portretteert de beroemde treurwilg van Woensel (Eindhoven-Noord) aan de hand van de mensen die met hem (of haar?) verbonden zijn. Het is een verhaal van beloftes uit het verleden, een onverklaarbare diepe band, jeugdherinneringen en botsende belangen met een verrassende uitkomst.
De pilotaflevering van Bast werd uitgebracht ter viering van het 50-jarige bestaan van De Bomenstichting.
Bast wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, CBK Rotterdam en Cultuur Eindhoven.
Benieuwd of de podcast iets voor je is? Luister hieronder de teaser!
Volg ons!
Volg ons via instagram door hier te klikken.
Óf meld je hieronder aan om op de hoogte te worden gehouden van updates over volgende afleveringen, in het voorjaar van 2021.*
