Over Bast – De Bomenpodcast

Bast – De Bomenpodcast wordt gemaakt door Cox Janssens(Conform Cox), Elianne Meijer en Joost Wilgenhof. Lees onderaan meer over ons team.

Bast is een idee van Cox Janssens en Luïsa Jacobse

Bast – De Bomenpodcast vertelt verhalen over de weerbarstige band tussen boom en mens. De boom raakt aan diverse thema’s, zoals klimaat, biologie, historie, mythes, poëzie, bureaucratie en stadsplanning. Een boom kan ook veel emoties oproepen. Bomen hebben belangrijke functies in onze leefomgeving en zijn onderwerp van gesprek op wereldschaal. Zij zorgen regelmatig voor discussie en velen zien bomen als redders van de wereld in de strijd tegen klimaatverandering. Maar wat weten we eigenlijk over deze organismen? Bast wordt een speciale leer- en luisterervaring die als audiotour door heel Nederland fungeert. We laten betrokken en bevlogen mensen aan het woord en geven de boom daarmee een stem. Iedere aflevering is gewijd aan één boom.

Contact ons via contact@bastdebomenpodcast.nl

Bast wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, CBK Rotterdam, Cultuur Eindhoven en De Bomenstichting.

Je kunt ons volgen via instagram @bastdebomenpodcast

Cox Janssens

(Illustrator, animator en verhalenverteller)

Conform Cox is de illustratie- en ontwerpstudio van Cox Janssens. Cox maakt op een speelse en humoristische manier lastige onderwerpen en processen toegankelijk en noemt dat ‘visuele educatie’. In haar werk zoekt Cox onverwachte connecties om verschillende invalshoeken van een onderwerp te laten zien, liefst in samenwerking met mensen uit andere disciplines. Vandaar het uitstapje naar deze podcast, dat was nu eenmaal het juiste medium voor deze verhalen. Zo creëert ze verhalen met behulp van verschillende media. De tekeningen bij Bast zijn van haar hand.

Elianne Meijer

(Radio- en podcastmaker)

Of Elianne nu op pad is met haar recorder, een interviewprogramma presenteert, of tijdens een montage urenlang knutselt met geluid: verhalen, groot en klein, vormen de drijvende kracht achter haar werk. Ze maakte onder anderen journalistieke reportages voor De Andere Wereld (Ikon), radiodocumentaires voor NPO Radio 1, korte reportages en rubrieken voor het VPRO kunst- en cultuurprogramma Nooit Meer Slapen, maar ook een reeks rondom zingevingsvragen in de podcastserie Woord op Zondag. Ook produceerde ze een podcastserie voor Eye Filmmuseum over Alex van Warmerdam, en tegenwoordig levert ze onder anderen regelmatig een bijdrage aan de podcast van de NS: Luisterruit. 

Joost Wilgenhof

(Radio – en documentairemaker)

Joost Wilgenhof werkt sinds 1993 als freelance journalist/radiodocumentairemaker. Hij combineert verhalende journalistiek met onderzoek, kiest voor sociaal-maatschappelijke of historische onderwerpen, heeft altijd oog voor de menselijke kant en is regelmatig te vinden op het platteland. Hij werkte voor bijna alle publieke omroepen en maakt sinds een aantal jaren ook podcasts voor andere opdrachtgevers. De laatste jaren zoekt hij steeds vaker samenwerking met creatieven uit andere disciplines in binnen- en buitenland.